Deze school had net een nieuwe naam gekregen, de boomhut, gekozen door de leerlingen zelf. We werden gevraagd om deze naam vorm te geven.

In plaats van ons te focussen op de naam zelf leek het ons interessant om te kijken wat voor een boom zo een boomhut kan dragen. Hiervoor zijn we op zoek gegaan naar raakvlakken tussen een boom in de natuur en een school. De vorm en de grootte van een boom worden bepaald door zijn standplaats, hoeveelheid licht en voedsel. De school heeft een eigen structuur, aantal klassen en de groei wordt bepaald door de instroom van leerlingen. Deze instroom zorgt ervoor dat er ook jaargetijden zijn voor een school. Alleen vallen ze niet samen met de seizoenen in de natuur.

We hebben een boom ontworpen die de structuur van de school toont en vertelt hoe men opgroeit op school. Als basis hebben we een stuk van een heuse verlichtingspaal genomen waarop we heel strak het aantal jaren dat men hier school kan lopen hebben vertaald in evenveel takken. Deze boom is sterk en draagt het symbool van de school, namelijk de boomhut.

Elke leerling van de school heeft zijn eigen blad dat aan de tak van zijn leerjaar hangt. Het gaat om een plexiglazen blad waarin de naam van de leerling uitgefreesd werd.

Die blaadjes worden aan het begin van het schooljaar gehangen, en worden afgehaald op het einde van het schooljaar. De boom is dus kaal als het zomer is in de natuur en omgekeerd. De kinderen die de lagere school voltooid hebben krijgen hun blad als herinnering mee naar huis, het heeft namelijk hun opgroeitraject meegemaakt, van de instapklas (laagste tak) tot het zesde leerjaar (hoogste tak op de boom).

In samenwerking met Art2build