In maart 2016 verscheen het boek “Ingewikkeld” geschreven door Geerdt Magiels over het leven van Sven.
“Sven kreeg in zijn jonge leven af te rekenen met twee psychosen. Twee periodes waarin hij geestelijk en lichamelijk niet meer functioneerde. Hij heeft zijn waanzin leren beheersen, onder andere door ze vorm te geven in kunstinstallaties en performances. Hij verwerkt zijn gevoeligheden in tuinontwerpen. Zijn werk is een ode aan de kwetsbaarheid, en tegelijk ook aan de weerbaarheid van de menselijke geest.
Ingewikkeld vertelt het verhaal van zijn leven en hoe hij overleefde. Dit boek verkent ondertussen de hersenen en de psyche en hoe het daarmee fout kan gaan, zoekt naar de verbanden tussen gekte en creativiteit en naar de verschillen tussen normaal en niet-normaal, schetst de stand van zaken in de psychiatrie en biedt inzicht in ziekte en herstel.”

Later in hetzelfde jaar, kwam de docufilm “Ingewikkeld” uit. Hier is de trailer:

Dit is wat Marie De Hert en Ellen Pollard van Poolhert Productions zeiden over hun docufilm “Het is het verhaal van een man die, na jarenlange strijd, een manier heeft ontwikkeld om met zijn psychische aandoening te leven door middel van kunst, verbeeldingskracht en innovatie. Sven is echtgenoot, vader en kunstenaar. Hij worstelt met een bipolaire en schizo-affectieve stoornis waardoor hij lange periodes van zware psychose heeft gekend. Sven vormt het verhaal van een man die, na jarenlange strijd in psychiatrie, erin geslaagd is om een kwalitatief bestaan te leiden en een gezin met kinderen te onderhouden.

Een psychose verdwijnt niet zomaar, maar door middel van kunstzinnige expressie heeft Sven de nodige uitlaatklep gevonden om niet onder de mentale druk te bezwijken. We willen dan ook een film maken die Svens kracht en creativiteit eer aan doet. Immers, in Svens verhaal schuilt een belangrijke boodschap. Geestesziekte is nog al te vaak een taboe in de westerse maatschappij en mensen die lijden onder een psychische stoornis zijn dikwijls slachtoffer van rigide stigmatisering. Zo krijgen zij – ook na afloop van hun psychiatrische behandeling – eerder moeilijk een plaats binnen de samenleving toegekend”.

Ingewikkeld wil aantonen dat een psychische aandoening ook een bron van creativiteit en inventiviteit kan bevatten.