Op 29 augustus 2016 werd de aftrap gegeven van de nieuwe jaarcampagne van Te Gek !?. Dit gebeurde tijdens een memorabele editie van de Belcanto Classic.
De zon was van de partij, de opkomst van enorm en de koers werd gereden zoals het daar hoort : niet om te winnen, maar om te beminnen.

De nieuwe campagne van Te Gek !? heet “psychose ontwikkeld”, een knipoogje naar het boek “ingewikkeld”.

Een van de sensibiliseringsacties die hieraan gekoppeld wordt is de actie “ik trap gewoon door”. Naar een concept en in samenwerking met Sven unik-id.

Bestaat er een link tussen geestesziekte en creativiteit, tussen psychose en kunst ? Er zijn veel voorbeelden van kunstenaars met een geestesziekte en we hebben het zelfs niet over outsiderkunst. Het thema werd ook al meermals onderzocht.

We zullen het antwoord in het midden laten. We stellen gewoon vast dat creatieve therapie in instellingen aangeboden wordt omdat het voor sommige patiënten een houvast vormt. Creatief bezig zijn is niet de oplossing om te genezen maar geeft wel de mogelijkheid om zich uit te drukken, vormt een belangrijke activiteit om ideeën te verzetten, en kan zelfs therapeutisch werken.

Drie jaar geleden had Sven een doortrappende fiets als symbool voor psychose gebruikt. Bekende Vlamingen en Nederlanders hadden hun fiets geschonken, die fietsen gingen in therapie in psychiatrische instellingen en werden achteraf geveild ten voordele van de organisatie Te Gek !?

Toen ging de aandacht naar degenen die de fietsen hadden geschonken om de psychoseproblematiek bespreekbaar te maken. De psychosepatiënten bleven in de achtergrond.

Drie jaar later wordt het tijd dat de psychosepatiënt op de voorgrond treedt. Hij hoeft zich niet te schamen, hij trapt tenslotte gewoon door. Aan elke patiënt wordt een kunstenaar gekoppeld, vakkundig in zijn of haar domein.

Het resultaat van deze samenwerking zal te bewonderen zijn in het Dr. Guislainmuseum te Gent en in het M museum te Leuven in de lente van 2017.