Elke dag opnieuw worden we gewezen op het feit dat de wereld rondom ons in volle vooruitgang is. Nieuwe doorbraken op wetenschappelijk vlak, technologische ontwikkelingen die ons nog sneller vooruit laten gaan, de wereld in volle beweging…

Wat als nu op een dag dit alles lijkt te stoppen ? Wat als je het gevoel krijgt dat de film van je leven niet meer vooruit lijkt te gaan, meer nog, dat alles begint terug te spoelen… en achteruit te gaan …

Het is dit beeld waarin de film van ons leven wordt teruggespoeld, dat Sven unik-id gebruikt heeft om uit te beelden wat er bij dementie gebeurt.
In remwind me ontwerpt hij voor het OCMW van Wichelen een omgeving waarin 36 mensen met dementie verzorgd kunnen worden. De omgeving zelf is een heuse filmrol die aan het terugspoelen is. Het uitgangspunt van remwind me is dit terugspoelen te vertragen en ervoor te zorgen dat deze mensen nog verwonderd kunnen zijn. Remwind me is ook de installatie van een 15 meter lang kunstwerk, dit werk stelt de film van ons leven voor die aan het terugspoelen is.
Aan de hand van het scenario van hun leven, wordt voor elke persoon van deze afdeling, een boek geprint in polyester dat in de frames van deze film wordt geplaatst. Het scenarioboek bevat beelden van het rijke verleden van deze mensen, en toont ons wie ze zijn.

Hieruit is deze beweging ontstaan. Naar aanleiding van de opening van het nieuwe gebouw op 19 juni 2015, hebben Inge Hens ( Miild), Kasper Bormans en Sven (unik-id), deze verwondering door achteruitgang bedacht.
Tijdens deze avond werd alles teruggespoeld, de avond begon met het einde en eindigde met het begin. De 300 genodigden gingen letterlijk achteruit op weg naar dementie…wij wilden laten voelen wat het is als je je houvast verliest, maar wij wilden vooral laten voelen hoe wonderlijk achteruitgang wel kan zijn.
Het besef dat mensen met dementie ook nog verwonderd kunnen zijn breekt grenzen terug open.

Hieronder zien jullie de film van Pieter Claessens naar aanleiding van deze avond:

In samenwerking met Inge Hens (Miild) en Kasper Bormans