Wat als van je concept een televisiereeks wordt gemaakt ? Dan denk je : dit is Te Gek!? En dan heet de reeks gewoon “Gek en Geniaal” ! Deze vierdelige reeks werd in 2017 op Canvas getoond, en dit is het sluitstuk van een concept dat we voor Te Gek!? hebben uitgewerkt. Het ging als volgt:

Binnen de campagne van Te Gek!? rond psychose had Sven in 2013 een project uitgewerkt : “Doorgetrapt”.

In dit concept wist hij dat men de mensen met een psychosegevoeligheid niet in beeld zou kunnen brengen en hij had toen al het tweede deel van het parcours uitgewerkt, namelijk “ik trap gewoon door”.

“In dat nieuwe concept ging ik ervan uit dat psychische kwetsbaarheid en creativiteit soms heel dicht bij elkaar liggen. Als we “out of the box” kunnen denken, veronderstel ik dat deze box bestaat. Het is een doos die over onze samenleving heen wordt geschoven, om chaos en dergelijke te vermijden, maar waardoor we natuurlijk ook grenzen hebben gecreëerd.

Vanuit de groep, de samenleving die in het midden van de box staat, zijn er dan mensen die op zoek gaan naar deze grenzen. Eenmaal aangekomen plaatsen ze een ladder tegen de wand van de box en eens boven, krijgen ze een zicht op al hetgeen dat de anderen niet meer zien. Voor mij behoren kunstenaars tot deze mensen. Ze maken hier beelden van, draaien zich om en tonen deze aan de groep. De groep is nieuwsgierig naar wat er getoond wordt en ervaart dit als verruimend. Dit maakt de box minder benauwd.

Wat er volgens mij bij een psychose gebeurt is dat iemand van de groep, door de ziekte, uit de box wordt gekatapulteerd, en zich dus uit of de box bevindt (zonder dit zelfs eerst te beseffen). Tijdens o.a. therapie en creatieve therapie (het maken van beelden over zijn/haar ziekte) kan hij terug wat (in)zicht krijgen en dichter bij de box komen.

Het is net dat beeld dat ik bij “ik trap gewoon door” gebruikte. Indien kunstenaars zich op de rand van de box bevinden, dan staan zij volgens deze interpretatie het dichtst bij deze mensen, en net daarom koppel ik ze aan elkaar. De kunstenaar is benieuwd om iemand te ontmoeten die nog verder in de ruimte op verkenning is gegaan. De kunstenaar reikt de hand, en trekt de persoon met psychosegevoeligheid tot op de rand. Ze ontmoeten elkaar in blind dates… Uit deze ontmoeting ontstaat er een werk, een beeld dat het verhaal van de persoon met psychosegevoeligheid vertelt. Omdat volgens mij de groep steeds benieuwd is naar welk beeld de kunstenaar maakt, gaat ze ook per definitie naar deze werken kijken en zorgt dit ervoor dat de samenleving een beeld van psychose krijgt en dat deze mensen zich ook mogen tonen : “ik trap gewoon door”.”

De kunstwerken werden tentoongesteld in drie musea, Museum M, Museum Dr. Guislain en MoMu Provincie Antwerpen.

Op 18 mei 2017 heeft zich een eerste hoogtepunt van dat project afgespeeld. Het Londense veilinghuis Christie’s is naar België gekomen en heeft de werken geveild. De opbrengst ging naar de werking van Te Gek!?.

Noemenswaardig is dat een productiehuis 8 van de 24 duo’s heeft gevolgd, om er een televisieformat van te maken. De reeks “Gek en Geniaal” was vier weken lang te volgen op Canvas vanaf 29 november 2017.

Op het einde van elke aflevering schonk één kunstenaar die meewerkte aan de televisiereeks tenslotte een kunstwerk voor de Warmste Week. Iedereen die voor 1 € een sms stuurde maakte kans op een kunstwerk, het verzamelde geld van die actie ging integraal naar Te Gek!?