Unik-ID
Installaties

60 CENTIMETER. Over groeien en dromen.

Toen juf Tina van de GBS Boortmeerbeek in 2016 met ons wou samenwerken in het kader van het project Museum@School van Start with Art, moesten we niet lang nadenken. Een hele school die transformeert in een museum en kinderen die mogen deelnemen aan kunstzinnige workshops zijn de perfecte ingrediënten voor een unik-id.

Leerlingen, leerkrachten en ouders die samenwerken is op zich al een unieke ervaring. unik-id voegt er nog iets aan toe, 60 centimeter om precies te zijn. Wat we bij de start van het project nog niet wisten, is dat 60 centimeter voldoende is om een hele school met elkaar te verbinden. Dat tonen we je in een filmpje onderaan deze pagina.
Met dit groeilint, dat gecreëerd werd door de hele school, wordt een kunstwerk gemaakt dat het groeiproces op de school uitstraalt. Het resultaat van deze unieke samenwerking is dan ook te bewonderen zijn op de eigen schoolgevel.
Die 60 centimeter verwijst naar het aantal centimeter dat een gemiddeld kind groeit, vanaf het instapklasje tot aan het moment dat het als twaalfjarige de school verlaat. Dat groeiproces geeft groot en klein voldoende stof tot nadenken: over dromen, over groei en over de toekomst.
Elk kind – van de kapoenenklas tot het zesde leerjaar – kreeg een lintje van 60 centimeter. Dat mochten ze versieren, in het thema ‘Mijn droom, waar wil ik naartoe groeien of wat wil ik later worden?’nn
Onder het motto ‘met een lintje in de hand, kom je al heel ver in groeiland’ krijgt elk kind een lintje van 60 centimeter dat ze helemaal mogen versieren met dromen over later. Als dat is gebeurd, gaan de mama’s en oma’s aan de slag: zij stikken alle lintjes aan elkaar tot er een groeilint van wel 240 meter lang ontstaat!
Al de lintjes werden door mama’s en oma’s aan elkaar gestikt, zodat er één groot groeilint van wel 240 meter lang ontstond.nn
En waar is het groeilint nu? Dat hangt nu op de gevel van de school, als kunstwerk, als een mooie herinnering aan dat wonderlijke groeiproces van 60 centimeter groot. Dat het groeilint mensen verbindt, zie je goed in dit filmpje toen Jip in januari 2016 samen met de hele school aftelde naar 60… en toen was er licht!
's nachts wordt het 240 meter lang kunstwerk verlicht
O ja, weet je wat ook nog leuk was? Toen we het groeilint op de gevel aan het vastmaken waren, vertelde de buschauffeur van de schoolbus dat we misschien nog de teksten van de linten hadden moeten opschrijven. Hoe fijn zou het niet zijn om de deelnemende kinderen binnen 15 jaar opnieuw hun dromen van toen te laten lezen? Kijk, het concept heeft duidelijk nog groeipotentieel…
Bredepleinstraat 27
3190 Boortmeerbeek
B.T.W.-BE-0666.907.563
Op zoek naar verbinding?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
Volg ons op social media