Unik-ID
Buitenomgeving

EEN SPEELSE WERELD. Fantasievol en autovrij.

Een speelplaats waar veilig kan worden gespeeld terwijl er bussen rijden? In de speelse wereld van unik-id is alles mogelijk. Dat bewezen we opnieuw met een grote make-over van de speelplaats voor de leerlingen van het Koninklijk Instituut van Woluwe.Met binnen- en buitencirkels, voor oneindig veel speelplezier.

Op drukke momenten zoals maandagochtenden en vrijdagnamiddagen werd de speelplaats van de basisschool volledig ingenomen door het busverkeer voor het basis- en secundair onderwijs. Een permanente speelplaats voor de leerlingen leek een droom, tot wanneer we met een unik-id de oplossing binnen de schoolmuren vonden.

Eerlijk gezegd dachten we eerst aan een eenrichtingschoolstraat. Het is veilig en zorgt voor een toegankelijke speelplaats. Maar aangezien dit idee niet levensvatbaar bleek, gingen we op zoek naar de kansen binnen de beperkingen. Wat we daar vonden, was een schot in de roos. ’t Is te zeggen, in de cirkel. Want in het nieuwe ontwerp draait alles om een rondpunt, waarbij de binnencirkel als permanente ‘autovrije’ speelplaats werd ingericht. En waarbij de buitencirkel nog steeds kon dienen voor het busverkeer, met ruimte voor één tot twee extra bussen.

Zijn de bussen weg? Dan komt er een te gek fietsparcours tevoorschijn. En hebben de kinderen de hele speelplaats ter beschikking, vol leuke, uitdagende elementen met een knipoog naar de natuur.
Bij het creatieproces hielden we rekening met de noden van de doelgroep en streefden we naar het creëren van nieuwe dynamieken tijdens de spelmomenten. Veel fantasie met voldoende ruimte om te ‘chillen’, dixit de leerkrachten van de school. Zo gezegd, zo gedaan.

Het element ‘rots’ vult de binnencirkel met een patroon in verharding, een muurschildering en een klimparcours. Het element ‘boom’ wordt gevormd door een groene zone met twee echte bomen, palen en kubussen waarin de kinderen kunnen kruipen. Het element ‘water wordt voorgesteld door blauw kunstgras dat verder doorloopt in blauwe betonstraatstenen. En tot slot bevindt zich onderaan de cirkel het element ‘woestijn’, dat een speelplek vormt met graafspeeltuigen in het zand waarvan de kleur doorloopt in de verharding.

Op het water vaart een majestueuze boot. Wat verderop, op het vaste land, staan twee wagens klaar om te vertrekken. Voor de balliefhebbers is er een pannakooi en voor de durvers een hindernissenparcours. Wie moe is van dat al speelplezier, of zich even wil afzonderen, kan terecht in de groene zones, op de overdekte tribune of in de caravan voor een time-out. Alles kan, alles mag. Zelfs hoger dan hoog springen op de trampoline.

Een mooi einde van dit fantasierijke avontuur was niet mogelijk geweest zonder de hulp van FIX, die kan terugblikken op 20 jaar renovatiewerken in scholen en andere publieke gebouwen. Alle arbeiders zijn laaggeschoolde werkzoekenden die tot twee jaar lang praktijkervaring opdoen op de werven van FIX, onder begeleiding van ervaren technische instructeurs. Na hun traject kunnen de arbeiders aan de slag in bedrijven op de reguliere arbeidsmarkt.

 

Bekijk de transformatie van de speelplaats in onderstaande video:

Bredepleinstraat 27
3190 Boortmeerbeek
B.T.W.-BE-0666.907.563
Op zoek naar verbinding?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
Volg ons op social media