Unik-ID
Events

VAN DSM NAAR SAD. Doorgebroken.

Voor de inhuldiging van het kunstwerk ‘Free your Mind’ voor het psychiatrisch ziekenhuis Sint-Annendael (SAD) in Diest bedenkt unik-id in 2018 een concept dat het kunstwerk (de muur) in beweging zette. Want dat is nodig om de opgebouwde muur rond psychiatrie te doorbreken.

Om de muur van de psychiatrie te doorbreken was er eerst wat voorbereidend werk nodig. Alle genodigden moesten namelijk op de dag van de inhuldiging achter de muur gaan staan, in het psychiatrisch ziekenhuis. Om ze daar te krijgen, was een flinke dosis SAD-DOSE nodig.
Eerst stuurden we doktersvoorschriften uit met de datum waarop elke genodigde werd verwacht voor een diagnose. Een week later kregen alle genodigden een herinneringsmail van het ziekenhuis met een boodschap over therapietrouw. De medicatie die ze moesten innemen was SAD-DOSE, meteen de laatste uitnodiging voor het event dat via de post werd verzonden.
De muur van de psychiatrie willen we doorbreken.nDus stuurde men een doktersvoorschrift opgestuurd, met daarop de datum vermeld waarop ze langs dienden te komen voor hun diagnosen
Op de dag van het event zelf worden alle gasten doorverwezen naar de wachtzaal van het ‘diagnosecentrum’ (lees omgebouwde sporthal). Onze nietsvermoedende patiënten mogen plaatsnemen in één van de zeventien loketten, waar ze na een screening, hun diagnose krijgen. Die leidt hen naar de diagnosezaal, binnen de muren van het ziekenhuis. Die dag kruipt Sven van unik-id even in de rol van psychiater om op die manier onze patiënten heel even het leven achter de muur te laten ervaren.
De dag zelf hadden we de nieuw gebouwde sporthal omgebouwd tot een heus diagnosecentrum. Onze nietsvermoedende ‘patiënten’ werden doorverwezen naar een wachtzaal, om daarna plaats te nemen in 1 van de 17 loketten, alwaar ze na een screening, hun diagnose overhandigd kregen.
Save the best for last? Ja hoor. Door een waanzinnige tussenkomst van Te Gek!? kunnen we de muur van psychiatrie letterlijk doorbreken. Hoe? Met de boodschap ‘Hier bouwen we aan de mens’ aan de buitenkant van de muur: een boodschap die muren doet slopen. Bekijk hier hoe het werk in beweging komt.
Met bijzondere medewerking van Maarten Schaubroeck en Bart Spegelaere voor de uitwerking van het kunstwerk en de ruimtelijke integratie.
Bredepleinstraat 27
3190 Boortmeerbeek
B.T.W.-BE-0666.907.563
Op zoek naar verbinding?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
Volg ons op social media