Unik-ID
Installaties

verWACHT(ing)

In Jeugddorp vzw groeien kinderen en jongeren op zonder de directe nabijheid van ouders.
In het kader van het project ‘Kunst op straat’ in Bonheiden wil Jeugddorp vzw een kunstwerk aan het bushokje ‘Gezonde Luchtlaan’. Met een unik-id zorgen wij ervoor dat dat kunstwerk staat als een huis.

Voor kinderen en jongeren op weg naar zelfstandigheid is Jeugddorp een tussenhalte, een veilige plek waar je kunt schuilen. Net zoals bushalte ‘Gezonde Luchtlaan’. Wie hier even halt houdt, is in verWACHT(ing): van de zekerheden in het leven (verwacht) en de onvoorspelbare vooruitzichten (verwachting).


Jeugddorp had graag het kunstwerk aan de bushalte “Gezonde Luchtlaan” gezien. Hier wachten de kinderen en jongeren namelijk op de bus die hen zal vervoeren. Aan die bushalte staat er een wachthokje waar reizigers kunnen schuilen als de weersomstandigheden ongunstig zijn. Met het kunstwerk maken we een analogie met de werking van Jeugddorp. Als de situatie niet meer veilig is, bestaat er een groot huis waar men terecht kan, waar men kan schuilen en geborgenheid kan vinden.

Die veilige haven waar kinderen en jongeren mogen stilstaan, verdergaan of schuilen, vertalen we naar een metalen constructie in de vorm van een huis. Dat huis staat helemaal over en rond het bushokje waardoor we het gevoel creëren van bescherming aan al diegenen die er komen wachten. In het logo en op de metalen constructie zie je ook handen, als teken van bescherming en knipoog naar het sjabloon dat ook terugkomt in het huis.

 

Het is de bedoeling dat ze het huis met het sjabloon versieren. Ze kunnen ook hun verdere traject uitbeelden door het sjabloon op de straat te beschilderen.
Dat grote huis is oorspronkelijk wit, het moet nog aangekleed worden. We kunnen zelf niet bepalen hoe het ingericht moet worden omdat we er niet leven. Daarom vroegen we aan Branco om een sjabloon te ontwerpen. Dat sjabloon heeft een betekenis voor de meeste kinderen en jongeren die in Jeugddorp verblijven.
Het kunstwerk draagt de naam verWACHT(ing), een verwijzing naar de locatie (wachten op de bus), de zekerheden in het leven waarvan we uitgaan (verwacht) en de vooruitzichten die wel of niet uitkomen (verwachting).
“Ik kreeg vanmorgen kippenvel bij het zien van het kunstwerk: het valt op, het is uniek, het valt samen met de omgeving en creëert ruimte… dat is precies wat Jeugddorp wil zijn.”
Martie Mol, directeur bij Jeugddorp

Speciale dank aan de jongeren en begeleiders van Jeugddorp, aan de gemeente Bonheiden, in het bijzonder de cultuurdienst en de technische dienst voor de voorbereidende werken, en aan vervoermaatschappij De Lijn. Verder onze dank aan Maarten Schaubroeck voor de uitwerking van het kunstwerk en aan Branco voor het ontwerp van het sjabloon.

 


De handen in het logo bieden bescherming aan en refereren tegelijkertijd aan het sjabloon van Branco. De bussen van De Lijn reden rond met het logo.
Het kunstwerk verWACHT(ing) aan de bushalte te Bonheiden toont de veilige omgeving die Jeugddorp biedt.
Bredepleinstraat 27
3190 Boortmeerbeek
B.T.W.-BE-0666.907.563
Op zoek naar verbinding?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
Volg ons op social media