Unik-ID
Buitenomgeving

WEVERBOS. Op zoek naar rust.

Ooit al eens een rust- en verzorgingstehuis binnengestapt met het besef dat heel die plek gevuld is met meer dan honderden jaren geschiedenis? Wij ook niet, tot wanneer het Woonzorgcentrum Weverbos uit Gent ons inschakelde voor een unik-id en een frisgroene blik op hun tuin.

Hoe creëer je een groene plek waar iedereen rust vindt, in het hoofd en in het hart? En hoe ziet die eruit? Het antwoord staat geschreven in het levensverhaal van elke bewoner van het woonzorgcentrum. Door elke bewoner voor te stellen als een boek, en het gebouw als een bonte verzameling van stuk voor stuk unieke boeken, groeit ook de rijkdom van herinneringen.
De wisselwerking met de omgeving, die in samenspraak met de stad Gent, wordt ingericht tot een zone waar kinderen kunnen spelen terwijl ouderen naar het spel kunnen kijken. De zone van het WZC en de zone van de Weverbosdreef vloeien in mekaar open.
Het gebouw is het centrale hoofdstuk dat de verschillende bewoners met elkaar verbindt. Niet alleen met elkaar, maar ook met de wereld daarbuiten door een publieke speelzone voor kinderen te voorzien. Zo vloeien de zones van het woonzorgcentrum en de Weverbosdreef naadloos in elkaar over.
De schuine as die zo door het gebouw loopt vindt aan de andere zijde een soortgelijke ontmoeting. Dit is de verblijfsruimte van de dementerende bejaarden.nHier hebben we een afgesloten tuin ontworpen, waarbij eenvoud en rust de begrippen zijn, nodig om een verwarde geest te laten rusten.n
Aan de andere kant van de schuine as die dwars door het gebouw loopt, is er een tweede verbindingspunt: een verbinding met de verwarde geest op zoek naar rust en eenvoud. Speciaal voor ouderen met dementie werd ook een afgesloten plek voorzien in het groen.
Wat verderop in de tuin kunnen de bewoners terecht voor het prikkelen van hun smaak- en tastzin. En kijken ze uit op een neerhof met dieren dat opnieuw verder doorloopt naar de Weverbosdreef. Dankzij deze unieke plek in het groen, kunnen de bewoners weer in alle rust nieuwe herinneringen maken.
nVoorbij de ingang start er een tuingedeelte met verhoogde plantenbakken waarin de bewoners de kans wordt gegeven om de tast-en smaakzin te gebruiken. Er is ook een neerhof met dieren waardoor men kan wandelen naar de Weverbosdreef. Dit is een tweede penetratie om de 2 zones met mekaar te verbinden.nnn
Bredepleinstraat 27
3190 Boortmeerbeek
B.T.W.-BE-0666.907.563
Op zoek naar verbinding?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
Volg ons op social media