Unik-ID

Buitenomgeving

Buitenomgeving

ONTWICHELEN. Rewind – Play - Forward.

Het gemeentebestuur van Wichelen streeft naar een plek waar zorg in de breedste zin van het woord centraal staat. Met dit ambitieuze project wil het gemeentebestuur een “vallei” creëren waar iedereen op elk moment in zijn leven toegang krijgt tot zorg. Dat klinkt als een unik-id. Maar eerst terug naar het begin, naar Wichelen, dat zich bevindt op een meander van de Schelde.


Een meander of de bocht die de rivier doormaakt, is het gevolg van een obstakel waardoor de rivier een omweg moet maken. In lijn met de vloeiende rivier gebruiken we de filmrol als symbool voor het leven dat voorbijglijdt. Is de filmrol beschadigd? Dan herstellen en monteren we die, tot de persoon in kwestie weer op de play-knop van zijn leven kan duwen.


Het gemeentebestuur van Wichelen wil een plek ontwerpen waar zorg centraal staat. Zorg in de breedste zin van het woord. Vaak associëren we zorg op gemeentelijk niveau met de laatste fase van ons leven. Het ambitieuze project van het gemeentebestuur bestaat erin om een “vallei” te creëren waar iedereen op gelijk welk moment in zijn leven verzorgd kan worden.\n\nWichelen bevindt zich op een meander van de Schelde. Een meander of de bocht die de rivier doormaakt is het gevolg van een obstructie in de ondergrond, een obstakel waardoor de rivier (die in se in een rechte lijn van het hoogste naar het laagste punt wil vloeien) een omweg moet maken.

In de nieuwbouw waar 36 personen met dementie verblijven, ontrolt zich ons verhaal in de vorm van een installatie: een filmrol over het gebouw, waardoor twee binnentuinen ontstaan die dienstdoen als filmframe. Aan de buitenzijde zie je de perforatiegaatjes van de filmrol. Het afwikkelen van de film zelf wordt in beeld gebracht door de slingerende buitenvormgeving.


De button die gebruikt wordt bij dementie is de “naar het begin van het nummer gaan”-toets. Deze staat voor geforceerd terugspoelen.nnDit is ook wat gebeurt met deze mensen, alles wat deze personen ooit als identiteit hebben opgebouwd, wordt frame per frame gewist.nn

Typisch voor mensen met dementie is dat hun hele identiteit frame per frame gewist wordt. De knop ‘rewind’ staat in dit geval voor geforceerd terugspoelen, als in: terug naar het begin van een nummer gaan. De ‘forward’-knop is voor de jongeren, met hun eeuwige blik op de toekomst.


Het beeld van de filmrol hebben we over het gebouw gelegd, en hierdoor krijgen we 2 binnentuinen die als filmframe dienst doen. Aan de buitenzijde van het gebouw krijgen we het beeld van de perforatiegaatjes in de filmrol, daar waarin de film op het tandwiel wordt vastgehouden. Ernaast merken we ook dat het afwikkelen in beeld wordt gebracht door een slingerende afwikkelende buitenvormgeving.

Zo werd Wichelen met één druk op de knop ontwicheld.


In samenwerking met MiiLD


Bredepleinstraat 27
3190 Boortmeerbeek
B.T.W.-BE-0666.907.563
Op zoek naar verbinding?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
Volg ons op social media