Unik-ID

Buitenomgeving

Buitenomgeving

TIME OF MY LIFE. Een tuin vol herinneringen.

Het spreekt voor zich dat elk woonzorgcentrum een plek is vol herinneringen door de geschiedenis van haar bewoners. Het besef dat herinneringen ook vervagen, inspireerde ons om hier iets mee te doen toen woonzorgcentrum Zilversterre ons vroeg om een unik-id voor hun tuin en daktuin.

Wie binnenstapt in een woonzorgcentrum, laat veel achter. Herinneringen daarentegen, die draag je met je mee. Met ons project willen we herinneringen prikkelen, nieuwe herinneringen maken, en vooral: herinneringen levendig houden om verder te kunnen uitkijken naar wat komt.


In dit project wordt de daktuin als een fase in hun leven voorgesteld, een fase waarop men naar het verleden terugblikt (naar beneden kijken is kijken naar het verleden), en waarop men beseft dat men dit leven zult achterlatennn

De lijnvormige elementen in de tuin zijn als tijdslijnen in de geschiedenis. Elke lijn verwijst naar een specifieke periode met een eigen beeldtaal (schuine lijnen, rechte lijnen, ronde vormen, …). De cirkelvormige elementen rond die tijdslijn linken elke periode visueel aan een concreet feit of belangrijk moment uit het leven van de bewoner. Aan elke periode kan ook een activiteit gekoppeld worden die toen heel populair was.


De visuele elementen in de tuin vergemakkelijken het actief oproepen van een bepaalde periode en zetten aan tot beweging, op zoek naar dat rijke verleden.

Hoe ouder je wordt, hoe meer herinneringen. Die wil je niet verliezen. In het geval van dementie gebeurt dat wel: veel sneller en intenser dan gewild. Via de daktuin proberen we  die herinnering zoveel mogelijk levend te houden. Hoe? Door de bewoners van boven naar beneden te laten kijken. Beneden is het verleden, een fase in hun leven. Wat vroeger was, komt niet meer terug. Alleen de herinneringen blijven over.


Herinneringen zijn er om te maken en levendig te houden. Daarom verzamelen we elk voorjaar herinneringen om ze vervolgens samen met mooie, krachtige eenjarige bloemen in ronde bloemeneilanden te planten. Zo is elke bloem die uitkomt, een herinnering die weer tot leven is gekomen.

 


Bredepleinstraat 27
3190 Boortmeerbeek
B.T.W.-BE-0666.907.563
Op zoek naar verbinding?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
Volg ons op social media