Unik-ID

Te Gek!?

Te Gek

DOORGETRAPT. Dit is écht Te Gek!?

Hoe gek is Te Gek!? eigenlijk? Te Gek!? is een initiatief dat met grootschalige campagnes de geestelijke gezondheid in Vlaanderen bekend en bespreekbaar wil maken. Onze eerste samenwerking dateert van 2013. Om psychose bespreekbaar te maken, sprongen we toen met een unik-id op onze fiets. Fiets je mee?

Soms trapt je fiets door. Zomaar, ineens, je had het niet zien aankomen. Om terug verder te kunnen, is er zorg nodig. De link met psychose was snel gemaakt. Centraal in ons concept voor de campagne van Te Gek!? staat de doortrappende fiets die in therapie moet in een psychiatrische instelling. Daar zoeken we in de chaos naar schoonheid, door van elke fiets een kunstwerk te maken. Voor media-aandacht konden we rekenen op de steun van 36 bekende Vlamingen en Nederlanders die hun fiets hebben geschonken.
Voor unik-id was de doortrappende fiets is een symbool voor psychose. De fiets die Guy Swinnen, peter van Te Gek!?, schonk voor deze campagne, ging in therapie in Tienen. Een gitaar gad hem en nieuw elan.
Voor unik-id was de doortrappende fiets is een symbool voor psychose. De fiets die Dixie Dansercoer aan te gek!? schonk kon gelukkig herstellen. Het kader werd een lichaam, het tandwiel het gezicht en de banden werden een rugzak. Zo was de fiets klaar voor nieuwe ontdekkingen.
In 2013 ging de aandacht vooral naar de mensen die hun fiets hadden geschonken om de psychoseproblematiek bespreekbaar te maken. Vier jaar later was het meer dan tijd om de psychosepatiënt uit zijn schaduw te halen. Want er is niets om zich voor te schamen, hij trapt gewoon door.
nVoor unik-id was de doortrappende fiets is een symbool voor psychose. Dirk de Wachter schonk ook zijn fiets voor de campagne van Te Gek!? In Zoersel werd de fiets volledig ontleed en kreeg zo een nieuwe bestemming.n
Meer informatie over de doorgetrapte tentoonstelling van Te Gek!? in M-Museum? Bekijk de catalogus van Op de Pedalen, een gezamenlijk project in Vlaanderen en Nederland voor beeldvorming en wetenschappelijk onderzoek rond psychose.
Bredepleinstraat 27
3190 Boortmeerbeek
B.T.W.-BE-0666.907.563
Op zoek naar verbinding?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
Volg ons op social media