Unik-ID

Projecten

Buitenomgeving

ONTWICHELEN. Rewind – Play - Forward.

Het gemeentebestuur van Wichelen streeft naar een plek waar zorg in de breedste zin van het woord centraal staat. Met dit ambitieuze project wil het gemeentebestuur een “vallei” creëren waar iedereen op elk moment in zijn leven toegang krijgt tot zorg. Dat klinkt als een unik-id. Maar eerst terug naar het begin, naar Wichelen, dat zich bevindt op een meander van de Schelde.


Een meander of de bocht die de rivier doormaakt, is het gevolg van een obstakel waardoor de rivier een omweg moet maken. In lijn met de vloeiende rivier gebruiken we de filmrol als symbool voor het leven dat voorbijglijdt. Is de filmrol beschadigd? Dan herstellen en monteren we die, tot de persoon in kwestie weer op de play-knop van zijn leven kan duwen.


In de nieuwbouw waar 36 personen met dementie verblijven, ontrolt zich ons verhaal in de vorm van een installatie: een filmrol over het gebouw, waardoor twee binnentuinen ontstaan die dienstdoen als filmframe. Aan de buitenzijde zie je de perforatiegaatjes van de filmrol. Het afwikkelen van de film zelf wordt in beeld gebracht door de slingerende buitenvormgeving.


Typisch voor mensen met dementie is dat hun hele identiteit frame per frame gewist wordt. De knop ‘rewind’ staat in dit geval voor geforceerd terugspoelen, als in: terug naar het begin van een nummer gaan. De ‘forward’-knop is voor de jongeren, met hun eeuwige blik op de toekomst.


Zo werd Wichelen met één druk op de knop ontwicheld.


In samenwerking met MiiLD


Bredepleinstraat 27
3190 Boortmeerbeek
B.T.W.-BE-0666.907.563
Op zoek naar verbinding?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
Volg ons op social media