Unik-ID

Installaties

Installaties

REMWINDME. Omgekeerd.

Het OCMW in Wichelen biedt zorg aan 36 mensen met dementie. Buiten is er ruimte voor een kunstwerk dat in 2015 bij de opening van het nieuwe gebouw aanzette tot een unik-id, namelijk: verwonderd kijken naar een leven dat achteruitgaat.

De wereld is voortdurend in beweging: nieuwe wetenschappelijke doorbraken, technologische ontwikkelingen, meer, beter, sneller… Maar wat gebeurt er als alles plots stopt, terugspoelt, achteruitgaat? Dat is wat dementie doet. Om dementie meer concreet en tastbaar te maken, werd door unik-id het project RemWindMe in het leven geroepen. Daar hoort ook nog een 15 meter lange kunstinstallatie bij die de film van ons leven voorstelt: in de omgekeerde richting.
Het uitgangspunt van Remwind me is dit terugspoelen te vertragen en ervoor te zorgen dat deze mensen nog verwonderd kunnen zijn. Remwind me is ook de installatie van een 15 meter lang kunstwerk, dit werk stelt de film van ons leven voor die aan het terugspoelen is.nn
De kunstinstallatie stelt een grote filmrol voor, met daarin het scenario van elke bewoner in de vorm van een boek gemaakt van kunststof. De installatie neemt ons mee naar het rijke verleden van de inwoners: door de film terug te spoelen, komen we te weten wie ze zijn.
RemwindMe is het beeld waarin de film van ons leven wordt teruggespoeld, om uit te beelden wat er bij dementie gebeurt.
Met RemWindMe trachten we het terugspoelen van het leven te vertragen zodat er plaats vrijkomt voor verwondering. Die verwondering is ook aanwezig tijdens de avond van de opening van het gebouw. Die avond wordt alles teruggespoeld: de avond begint met het einde en eindigt met het begin. Ook de 300 genodigden gaan - letterlijk - achteruit op weg naar dementie. Een ervaring die vraagt om houvast los te laten en te voelen hoe dat voelt.
Wil je weten hoe loslaten voelt? Bekijk de film die die Pieter Claessens over die avond maakte.
In samenwerking met Inge Hens (Miild) en Kasper Bormans
Bredepleinstraat 27
3190 Boortmeerbeek
B.T.W.-BE-0666.907.563
Op zoek naar verbinding?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
Volg ons op social media