Het gemeentebestuur van Wichelen wil een plek ontwerpen waar zorg centraal staat. Zorg in de breedste zin van het woord. Vaak associëren we zorg op gemeentelijk niveau met de laatste fase van ons leven. Het ambitieuze project van het gemeentebestuur bestaat erin om een “vallei” te creëren waar iedereen op gelijk welk moment in zijn leven verzorgd kan worden.

Wichelen bevindt zich op een meander van de Schelde. Een meander of de bocht die de rivier doormaakt is het gevolg van een obstructie in de ondergrond, een obstakel waardoor de rivier (die in se in een rechte lijn van het hoogste naar het laagste punt wil vloeien) een omweg moet maken.

Het beeld van een rivier die voorbij vloeit hebben we vertaald naar het beeld van een filmrol, een filmrol die symbool staat voor het voorbijglijdende leven van elk van ons.

De bedoeling van de “vallei” is dat gelijk wie, wiens filmrol beschadigd raakt, de kans krijgt om hieraan te werken en te monteren, zodat deze persoon terug op eigen ritme op de PLAY BUTTON (afspeelknop) kan duwen.

Een heel specifiek onderdeel van dit project situeert zich in de uitbreiding van het bestaande WZC. Hier wordt een nieuwbouw voorzien waar 36 personen met dementie zullen verblijven.

Een deelopdracht voor ons bestaat erin om dit concept hierin te integreren. Naast de PLAY BUTTON hebben we ook de FORWARD BUTTON (voorwaarts), vooral te gebruiken bij jongeren = blik op de toekomst, en de REWIND BUTTON (terugspoelen), vooral voor ouderen die terugkijken op het verleden.

De button die gebruikt wordt bij dementie is de “naar het begin van het nummer gaan”-toets. Deze staat voor geforceerd terugspoelen.

Dit is ook wat gebeurt met deze mensen, alles wat deze personen ooit als identiteit hebben opgebouwd, wordt frame per frame gewist.

Dit gaan wij in beeld brengen d.m.v. een installatie. Het beeld van de filmrol hebben we over het gebouw gelegd, en hierdoor krijgen we 2 binnentuinen die als filmframe dienst doen. Aan de buitenzijde van het gebouw krijgen we het beeld van de perforatiegaatjes in de filmrol, daar waarin de film op het tandwiel wordt vastgehouden. Ernaast merken we ook dat het afwikkelen in beeld wordt gebracht door een slingerende afwikkelende buitenvormgeving.

In samenwerking met MiiLD